Birbirleri İle Rekabet Ediyorlardı, Bir Araya Geldiler Şimdi Dünyaya Kafa Tutuyorlar
FERHAT AKGÜN
Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde faaliyet gösteren ve birbirleriyle rekabet eden 11 tarım makinesi üreticisi firma, ORTKA adında bir araya gelerek tarihi bir işbirliği gerçekleştirdi. Bu ortaklık sayesinde sanayiciler, son teknolojiye sahip lazer makineleri ile parça üretimi yaparak dünya standartlarında üretim yapma imkanına kavuştu.
https://www.youtube.com/watch?v=0D3VSqplCyk
REKABETTEN İŞBİRLİĞİNE
2008 yılında ORTKA firması, tarım makineleri sektöründe faaliyet gösteren 11 rakip firmayı bir araya getirerek güçlerini birleştirdi. Yıllardır rekabetin hüküm sürdüğü Hayrabolu’da, bu işbirliği sayesinde tarım makineleri üretimi alanında çığır açan bir adım atıldı. ORTKA firması bünyesindeki teknolojik lazer makineleri ile birlikte, artık dünya standartlarında kaliteli ve dayanıklı parçalar üretmek mümkün hale geldi. İşbirliğiyle birlikte, yerel üreticiler küresel pazarda rekabet edebilir hale geldi. ORTKA firması sayesinde elde edilen teknolojik avantajlar, tarım makineleri sektöründe Hayrabolu’da üretilen tarım aletlerinin Türkiye'nin dünya genelinde tanınan bir marka olmasını sağlayacak potansiyele sahip. ORTKA firmasının başarısı, sadece Türk sanayisine değil, aynı zamanda yerel ekonomiye de büyük katkı sağlıyor. Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde kurulan bu ortaklık, istihdamı artırarak bölgeye yeni iş imkanları sunuyor ve tarım makineleri üretiminde Türkiye'nin öncü konumunu pekiştiriyor.
‘ORTKA SAYESİNDE İHRAÇ MAL ÜRETİYORUZ’
Ortka Müdürü Hamza Güler , Orta'nın hikayesi şöyle. Daha önce Hayrabolu’da çalışan sanayideki arkadaşlarımız ki benim de iş yerim var orada. Çok zor çalışıyorduk elime. İhtiyaç vardı, lazer alındı, bir ortak grup oluşturduk. Önce 9 kişi ondan sonra 11 kişi olduk. Şimdi tekrar dokuza düştük. Daha önce atölyede bir makineyi haftada bir haftada yaparken şimdi haftada 2 makine 3 makine yapılıyor. Sanayicimize çok faydalı. Şu an dış ülkelere de mal ihraç eden arkadaşlarımız var bu yüzden” dedi.
ORTKA SAYESİNDE HAYRABOLU DÜNYA LİGİNE ÇIKTI
Sanayici Hasan İrtem, “Lazer kesim büküm makinaları işlerimizi kolaylaştırdı. Her şey hazır. Daha önce matkapla deldiğimiz elden kestiğimiz şeyleri şu an makinalar burada yapıyor, deliklerini deliyor, bükümünü yapıyor, kesimini yapıyor. Hazır sahada montaja ihtiyaç oluyor. ORTKA kurulumundan sonra hem ortaklarının işlerinin yapımında destek verdi hem de Trakya'da ihtiyacı olan sanayicilere fason işler keserek Trakyalı teknolojinin gelişmesine sefer oldu. Bu sayede, üretici firmaların üretim adetleri arttı. Teknolojisi, yüksek tarım makineleri yapılarak bunlar Türkiye satına ve ihracat yoluyla diğer Avrupa firmalarına dünyanın değişik ülkelerine ihracat yoluyla gönderildi, gönderilmeye de devam ediyor. ORTKA Hayrabolu için bir gereksinimdi. Şu anda Hayrabolu’daki lazer sayısı 13 adet oldu. Bu şu demek üretimin ilk artışına katkı sağlayan bizim oluşumuz. Ortak makine alımı sayesinde her geçen gün adetler yükselerek adetlerin teknolojileri yükselerek katkı sağlandı. Bunlar bu kullandığımız tezgahlar en gelişmiş otomotiv fabrikalarında olan tezgahlar. Ortka Hayrabolu’da ayrı ayrı çok kısa zamanda gelişmişlik sağladı. Artık ortakları hepsinin kendi iş yerleri zaten var. O işyerlerinde kendileri çalışırken ORTKA’da oluşturduğumuz yönetim sistemiyle kendi kendini yaşatır, kendi kendine üretim. oluşumu sağlandı.
11 ortaktan Sanayici Kemal Eroğlu ve Gürol Yıldırım, ORTKA sayesinde hassas üretim yaptıklarını bu sayede kalitelerinin arttığını ayrıca ORTKA’nın küçük sanayi esnafına da katkı sağlayarak rekabet güçlerini artırdığını belirtti.
‘SERİLİK GELDİ, BİZ SADECE MONTAJ YAPIYORUZ’
Sanayici Erdoğan Süzen, “Lazer geldi, yani yanında standart geldi, üretimimiz arttı. Standardın yanında üretim de attı. Paçalar çabuk hazırlıyor. Eskiden parçalar hep elle hazırlıyorduk. Şimdi ORTKA hazırlıyor. Biz direkt montaja giriyoruz. Yani ortadan çıkan malzemeyi hemen direkt montajda kullanıyoruz. Hani makinalar hem standart geldi hem serilik geldi. Bu sayede sayesinde ORTKA sayesinde Allah razı olsun” dedi.
‘ORTKA, İŞBİRLİĞİ GÜÇ BİRLİĞİ PROJESİDİR’^
Sanayici Fehmi altayoğlu,”2008 yılında başladığımız ORTKA hareketi örnek bir ortak işbirliği, güç birliği projesidir. Burada Hayrabolu'da 2008 yılında birbirimizle rekabet eden 11 firma bir araya gelerek bir saç işleme merkezinin kuruluşunun başlangıcını yaptı. Önce bir tane lazer kesim tezgahı aldık. Kosgeb'in destekleri ile ortaklarda sermaye payı yatırdı. 4 yıl içinde onun kredi borçlanmasını ödedik. Kalkınma ajansına proje yaptık. Bununla beraber bir CNC torna ve bir plazma tezgâhı aldık. Yıllar ilerledikçe ikinci CNC kesim tezgahımızı 2018 yıl önce ikinci lazer kesim tezgahımızı aldık ve bu gördüğümüz 1.000 metrekarelik atölyemizi satın aldık. Ortada başlamamızla beraber 2008 yılından beri ürettiğimiz ürünlerimizin hem standardı arttı. Hem kalitesi hem çok esnek bir yapıda hızlı bir üretim yapısına sahip oldu. Firmalar 11 ortak başladığımız projede bugün hayal ordkanın 250 tane müşterisi var. Hem Hayrabolu'da hem Trakya çapında müşterilerimize lazer kesimleri ve hükümleri yapıyoruz. Siyasi kontrollü makinelerle yapıyoruz. Bu bizim hem yurt içindeki rekabet gücümüzü hem de yurt dışındaki ihracat potansiyelimizi her geçen gün arttırdı ayrıca. Yeni ürünleri yapabilme keşfedebilme, yeni tarım makineleri çeşitleri sunabilmemiz için orta hepimiz için büyük bir şanstı. Bu şansı da 15 yıldan beri ortaklarımız ve müşterilerimize çok güzel değerlendiriyoruz” dedi.