Dr. Begüm Demirci Şipka, çocuk ve ergenlerde teknoloji kullanımının aşırılığının aile içi iletişim ve sorumlulukları aksattığını belirterek, doğru teknoloji kullanımına yönelik önerilerde bulundu.
Çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Begüm Demirci Şipka, ailelerin ve gençlerin teknoloji kullanımıyla ilgili yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Şipka, özellikle oyun oynama sürelerinin ve ekran kullanımının aşırı olmasının diğer sorumlulukları aksatabildiğini ve aile içi iletişimi olumsuz etkileyebildiğini ifade etti.
Dr. Şipka, teknoloji çağında büyüyen çocukların tamamen teknolojiden uzak tutulamayacağını vurgulayarak, dengeli ve kontrollü kullanımın önemine işaret etti. Özellikle 0-18 ay aralığında ekran kullanımından tamamen kaçınılması gerektiğini belirten Şipka, bu dönemde ekranın dil ve sosyal beceriler üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekti.
“18 aydan sonra çocukların gelişimi yaşına uygun ise ebeveyn gözetiminde eğitici içeriklerle günde 15 dakika ile başlanabilir ve bu süre ihtiyaca göre 1 saate kadar uzatılabilir” diyen Şipka, okul döneminde ise hafta içi 1 saat, hafta sonları ise biraz daha uzun sürelerde kontrollü kullanımın mümkün olabileceğini söyledi.
Ancak süreden daha önemli olanın içerik olduğunu vurgulayan Dr. Şipka, çocukların şiddet içeren oyunlardan, yaşlarına uygun olmayan içeriklerden ve kişilerden uzak tutulması gerektiğini belirtti. Ebeveynlerin içerikleri denetlemesi ve çocuklarıyla bu içerikler hakkında konuşmasının önemine değinen Şipka, “Süreyi denetlemenin yanı sıra çocuğun ne izlediği veya oynadığına odaklanmak, bu süreçte onlarla bir şeyler paylaşmak oldukça kıymetli” dedi.
Teknoloji kullanımında sağlıklı sınırlar koymanın ve çocukları bilinçli bireyler olarak yetiştirmenin, hem aile içi iletişimi güçlendireceği hem de çocukların sorumluluklarını aksatmadan teknolojiyle uyum içinde büyümelerini sağlayacağı ifade edildi.